Parket

Onder parket verstaat men een houten vloerafwerking die geleverd wordt in diverse systemen met stroken van verschillende afmetingen. Europees eiken is de meest gebruikte houtsoort voor de vloeren. De eiken vloeren zijn te verkrijgen in verschillende klassen, dit zijn richtlijnen, er zijn geen vastgestelde normen.

Eikenhout sorteringen

  • Premier: geen spint, geen noest, geen grote kleurschakeringen;
  • 1 bis: geen spint, noest tot 10mm, pitje mogelijk, geen grote kleurschakeringen;
  • Rustiek a: geen spint, noest tot 25mm, kleurschakeringen toegestaan;
  • Rustiek extra bc: geen spint, noest tot 40mm, geen grote opgestopte gebreken, kleurschakeringen;
  • Rustiek abc: spint, onbeperkte noest, grote open gebreken 90% gestopt, kleurschakeringen;

Mozaïekparket en Planchetten

Mozaïekparket is een parket dat bestaat uit houten latjes van ca. 8mm dik en 20mm breed.Deze houten latjes zijn bevestigd op geweven matjes. Planchetten is een parket dat bestaat uit losse strookjes van ca. 10mm dik 50mm breed en 250mm lang en worden één voor één gelegd. Mozaïekparket en planchetten worden verlijmd op de ondervloer. Na het leggen wordt de vloer opgeschuurd en dient daarna afgewerkt te worden met olie, lak of wax.

Multiplanken vloer

Multiplanken vloer is een parket dat bestaat uit meerdere lagen van hout (multiplex,12 tot 18mm dik). De toplaag bestaat uit massief hout van minstens 2mm dik. Hierdoor heeft een multiplanken vloer het uiterlijk van een massieve vloer. Deze vloer kan zwevend gelegd worden.
De stroken passen in elkaar door middel van een mes en groefsysteem, clicksysteem of dienen verlijmd te worden. Deze multiplanken vloer kan inclusief afwerking gekocht worden (afwerking in olie of lak). Je kunt er ook voor kiezen om de vloer naturel te kopen. Na het leggen moet deze vloer nog voorzien worden van een afwerking. Hierbij kan gekozen worden voor een olië, lak of wax afwerking.

Lamel parket

Lamelparket is een parket dat bestaat uit meerdere lagen van hout, waarvan de toplaag uit hout of houtachtig plaatmateriaal bestaat van hoogstens 2mm dik. De totale dikte van lamelparket varieërt tussen de 6mm en15mm.
Lamelparket wordt zwevend gelegd.
De stroken passen in elkaar door middel van een mes en groef systeem of een clicksysteem. Deze lamelparket kan inclusief afwerking gekocht worden.

Tapis parket

Tapis is een parket dat bestaat uit massieve houten stroken die van diktes variëren tussen de 6 en 10mm.Deze planken worden verlijmd of gespijkerd/geniet op een spaanplaat ondervloer.
De spaanplaat wordt eerst verlijmd op de ondervloer en vervolgens vlak geschuurd, om een zo vlak mogelijke ondergrond te creëren. Op de spaanplaat ondervloer worden vervolgens de massieve houten stroken verlijmd en/of gespijkerd/geniet. Een kleine zichtbaarheid van de gaatjes, die worden opgevuld met stopsel, behoren bij een tapisvloer. Tenslotte wordt de gehele vloer geschuurd en afgewerkt met olie, lak of wax.